VillaparkCadzandBad.nl Communicatieplatform Noordzee Résidence Cadzand-Bad
Vakantiehuis in Zeeland gewild bezit; langs de kust betaal je al snel meer dan een half miljoen

Vakantiehuis in Zeeland gewild bezit; langs de kust betaal je al snel meer dan een half miljoen

Geplaatst op 08/07/2020 door PZC

MIDDELBURG - De vraag naar vakantiewoningen blijft groeien in Zeeland. Door de coronacrisis is een tweede woning in de provincie gewilder dan ooit, merken de makelaars. Maar het aanbod neemt sterk af. Gevolg: alsmaar oplopende prijzen van een eigen plekje onder de Zeeuwse zon.

De rem op de bouw van nieuwe recreatieparken heeft ervoor gezorgd dat het aanbod van vakantiewoningen in Zeeland in 2019 met liefst 60 procent is afgenomen ten opzichte van 2018. Dat jaar werden zo’n beetje de laatste grote projecten langs de kust opgeleverd en verkocht. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is in Zeeland inmiddels sprake van een krappe markt, kopers hebben steeds minder te kiezen. De NVM meet dit aan de hand van de ‘krapte-indicator’ die de verhouding tussen vraag en aanbod aangeeft. Voor Zeeland staat die nu op 3 en is er sprake van wat de NVM een ‘verkopersmarkt’ noemt. Tussen de 5 en de 10 is de markt in balans.

Langs de kust betaal je meer dan een half miljoen

Volgens de NVM nam vorig jaar de verkoopprijs met 12 procent toe in Zeeland. Omgerekend naar vierkante meters staat Zeeland nu op de tweede plaats, vlak achter de Waddeneilanden. Langs de kust ligt de gemiddelde vraagprijs boven de half miljoen euro, met uitschieters naar boven en naar beneden. Luxe en dure vakantiewoningen zijn overigens niet exclusief langs de Noordzeekust te vinden. Overal in de buurt van water kan iemand die wat te besteden heeft hiervoor terecht. Vorig jaar ging nergens een recreatiewoning zo vlot van de hand als in Zeeland. De gemiddelde verkooptijd in Zeeland was 237 dagen, landelijk was dat 386 dagen. Door de lage rentestand is het investeren in een recreatiewoning aantrekkelijk. De verhuur van een recreatiewoning levert meer op dan spaarcenten parkeren bij de bank. Daarnaast biedt het meer zekerheid dan aandelen.

Door corona willen mensen de stad ontvluchten

De coronacrisis heeft de interesse voor een vakantiewoning in Zeeland alleen maar versterkt, is de ervaring van gespecialiseerde makelaars als Ronald Roose uit Zoutelande. ,,Ik zie een positieve ontwikkeling.” Hij noemt twee oorzaken voor de toenemende belangstelling. Vakantie in eigen land wordt populairder én mensen willen graag kunnen ontsnappen aan de benauwdheid en drukte van de grote stad mocht er weer een lockdown volgen. In het jaaroverzicht recreatiemarkt 2019 van NVM bevestigt Gert Joziasse van makelaarskantoor Wisse in Domburg dat ook ondanks (of dankzij) de coronacrisis de vraag toeneemt: ,,Sinds het openstellen van de grenzen is de vraag naar (vrijstaande) recreatiewoningen met 40 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dit is ook merkbaar aan het verkeer op onze website.” Hij ziet ook belangstelling voor woningen in de prijsklasse boven 500.000 tot 2.500.000 euro niet minder worden.