VillaparkCadzandBad.nl Communicatieplatform Noordzee Résidence Cadzand-Bad
Nieuwe praktijkopleiding voor horeca en toerisme van start in Zeeuws-Vlaanderen

Nieuwe praktijkopleiding voor horeca en toerisme van start in Zeeuws-Vlaanderen

Geplaatst op 09/05/2019 door PZC

CADZAND-BAD – Zeeuws-Vlaanderen heeft vanaf volgend schooljaar een praktijkgerichte mbo-opleiding voor de horeca- en toerismebranche. Leerlingen worden opgeleid bij veertien ondernemers.

Ondernemers in de toerisme- of horecabranche, zoals topkok Sergio Herman, nemen in hun bedrijf leerlingen onder hun hoede. Stichting New Babylon 3 neemt het initiatief voor de opleiding met de naam Hospitality Academy Zwinregio. Er wordt daarvoor samengewerkt met Scalda; de eerste lichting telt 24 studenten en zij staan onder leiding van Scalda in Terneuzen.

New Babylon 3, met Jacques le Grand als voorzitter, wil daarmee een oplossing bieden voor de grote vraag naar personeel bij onder meer hotels, restaurants en campings. New Babylon 3 werd enkele jaren geleden opgericht als denktank. De leden kijken naar de ontwikkeling van de Zwinregio in de komende vijftig jaar. Dat doen ze met themabijeenkomsten en er werd een manifest opgesteld.

Praktijkervaring

De opleiding komt daar uit voort en is noodzakelijk voor de toekomst, legt Ad Bastiaansen van New Babylon 3 uit. Hij vergelijkt een horeca- of toerismeopleiding zonder praktijkervaring met een schriftelijke cursus zwemmen. ,,Mensen moeten voeling houden met de praktijk.” Dat betekent dat leerlingen vanaf dag één werkzaam zijn in een bedrijf en de hele opleiding praktijkervaring opdoen. Ze krijgen een coach van Scalda en ook docenten komen naar het bedrijf toe. Het eerste schooljaar wordt geëvalueerd. Daarna hoopt New Babylon op een toestroom van studenten in alle leeftijden.

,,De plannen van New Babylon sluiten aan bij die van ons", zegt Michel Schrier van Scalda in Terneuzen. Scalda is in januari al begonnen met een praktijkroute voor de horeca op Walcheren, samen met twaalf bedrijven. Op dit moment volgen twee studenten de praktijkroute, naar verwachting beginnen zo’n vijftien anderen in september. De mbo-school wil ook de praktijkopleiding in het nieuwe studiejaar ook opzetten op Schouwen-Duiveland.

Officiële aftrap

De Zeeuws-Vlaamse opleiding ging donderdag officieel van start met het tekenen van een overeenkomst door de betrokken ondernemers. Dat gebeurde bij Sergio Herman's restaurant Air Republic in Cadzand-Bad. Ook Stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen en het Kenniscentrum voor Kusttoerisme steunen het plan en zetten hun handtekening. Namens de ondernemers benadrukte Sergio Herman het belang van de opleiding en praktijkervaring. ,,Het initiatief is fantastisch. Stage was voor mij een kantelpunt en gaf mij de juiste positieve duw in de rug. Dat is me altijd bijgebleven.”

 

"'Het initiatief is fantas­tisch. Stage was voor mij een kantelpunt en gaf mij de juiste positieve duw in de rug'"

Sergio Herman, Topkok